Catty's Blog

Vormgeving | fotografie | digitale beeldbewerking I video

Water

leave a comment »

Een bedreiging voor mensen in arme landen is vies, vervuild drinkwater en een gebrek aan toiletten en douches. De hygiëne is ver te zoeken. Daardoor ontstaat diarree. Kinderen zijn meestal de dupe van die omstandigheden. Ze kunnen niet naar school omdat ze ziek zijn en vervolgens sterven.
Vrouwen en meisjes halen meestal water, dat kost veel tijd. Zo gemiddeld lopen ze daar 30 minuten voor of 1 kilometer om 20 liter te halen. Tijdens hun menstruatie gaan meisjes vaak niet naar school omdat er geen wc’s zijn. Als vrouwen naar buiten moeten omdat er geen wc is in het huishouden, worden ze vaak slachtoffer van seksueel geweld. Het vieze water blijkt een nog groter gevaar in de ontwikkelingslanden te zijn dan oorlog.

Nederland geeft geld dat ontwikkelingslanden in hun waterinfrastructuur kunnen investeren. Bijvoorbeeld in leidingen en zuiveringsinstallaties. Nederlandse bedrijven hebben veel kennis over en ervaring in de watersector.
Nederland bouwt wc’s in sloppenwijken, huizen en scholen wereldwijd en geven voorlichting over hygiëne. De overheid stimuleert programma’s waarin ze samenwerken met overheden en bedrijven in ontwikkelingslanden.oorlog.

Zoals wij dromen van mooie reizen, dromen zij van water uit de kraan. We staan daar alleen maar bij stil als we ermee geconfronteerd worden via de media.

In Nederland drinken we grondwater of rivierwater.
Grondwater wordt omhoog gepompt uit diepe grondlagen. Dit is van goede kwaliteit, omdat het in de grond van nature wordt gezuiverd en ziekteverwekkende micro-organismen verwijderd worden.
Rivierwater wordt in Noord- en Zuid-Holland en Zeeland gebruikt als drinkwater. Het rivierwater uit de Maas wordt eerst minimaal drie maanden opgeslagen in de Biesbosch (bij Rotterdam), waar stoffen in het water kunnen bezinken en het water door natuurlijke biologische processen wordt voorgezuiverd.

Ik werd geraakt door dit filmpje op YouTube ‘How far would you go?’ http://www.youtube.com/watch?v=s5FHyDJEzhc en maakte een visueel beeld zie http://www.graphicat.nl/digitalebeeldbewerking.htm ‘WHEN EVERY DROP COUNTS‘

Cätty

In Nederland houden we ons op een heel ander terrein bezig, want water, hebben wíj in overvloed.

Written by Catty's Blog

april 17, 2012 bij 12:25

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: