Catty's Blog

Vormgeving | fotografie | digitale beeldbewerking I video

Koffie

leave a comment »

Uit een groot Japan’s koffieonderzoek bleek dat koffieconsumptie wordt geassocieerd met een verlaagd sterfterisico (b.v.kanker) zowel onder mannen als vrouwen.
Over Japan gesproken;
het woord Tsunami is een Japans woord.
In Utrecht is zelfs een geleidelijke trilling/beweging waargenomen van twee centimeter na de aardbeving in Japan.

Momenteel is er zoveel gaande in de wereld, dat we dit het best kunnen bekijken via het nieuws onder het genot van een kop koffie al dan niet met een laptop op je schoot en je mobiel ernaast. Althans zo gaat dat bij ons thuis. De mensen die het nu heel moeilijk hebben drinken daar het liefst een alcoholisch drankje bij, maar teveel daarvan werkt alleen maar averechts.

Je kunt natuurlijk ook een boek pakken of je Ipad, want het is deze week Boekenweek met als thema‘Curriculum Vitae’ oftewel ‘Geschreven Portretten’.
Een boek geeft je vaak inspiratie en creatie. De één vindt dat je literatuur leest in een boek, waarbij de geur van het papier en het ritsen van de pagina’s een rol spelen. De ander heeft liever het gemak en de eenvoud van het moderne medium de Ipad. Signeren is er zo niet meer bij.

Tijdens de boekenweek, die duurt tot en met 26 maart 2011, kunt je hier boeken bestellen, zelfs twee en een derde boek gratis. Dit kunnen ook digitale boeken zijn. Gedurende deze periode hoef je geen verzendkosten te betalen.
Vijf sterren boeken over koffie.

De kleur van koffie verkeerd.

De godendrank koffie

Zuivere koffie

 

 

 

 

 Famous koffie

Koude koffie in Brno


 

 

 

 

 

Koffie

Enkele informatieve websitesVoorlichtingsbureau voor koffie en gezondheid
Het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie over koffie

De cafeïne in koffie stimuleert een betere concentratie en alertheid. Het draagt bij aan het fysieke vermogen tijdens sportprestaties en heeft een positief effect op het uithoudingsvermogen en de vochtbalans. Het drinken van cafeïnehoudende dranken, voorafgaand aan het sporten, heeft geen invloed op de vochthuishouding bij duursporters.
Een ander effect dat sportprestatie kan bevorderen is de invloed van cafeïne op de ademhaling. Cafeïne stimuleert de ademhaling met als gevolg dat de capaciteit van het longvolume beter benut wordt.

Plotseling stoppen met koffiedrinken kunnen hoofdpijnklachten en vermoeidheid veroorzaken, dat verdwijnt met het drinken van één kop koffie.
De klachten hebben niets te maken met de hoeveelheid cafeïne.

Koffieplantages
De koffieplant wordt verbouwd rond de 25ste Noorderbreedtegraad en de 30ste Zuiderbreedtegraad in meer dan 70 landen rondom de evenaar. In deze ‘koffiegordel’ is de gesteldheid van de bodem op bijvoorbeeld hoog gelegen vulkaanhellingen,de temperatuur, de vochtigheidsgraad, zon en wind van groot belang. In tropische of subtropische klimaten groeit de koffiestruik het best. Deze grond laat meestal goed lucht door en houdt tegelijkertijd water vast, waardoor dit veel mineralen en een flinke humuslaag bevat. Koffiestruiken kunnen 6 tot 18 meter hoog worden. Oogsten wordt dan moeilijk,en daardoor worden ze gesnoeid. Drie jaar duurt het voordat een nieuwe koffieplant tot volle ontwikkeling is.

In Colombia of Costa Rica zitten de meeste koffieboeren. Verder zijn landen als Brazilië, Ethiopië, Uganda en Vietnam een belangrijke leverancier van koffie, maar ook Kenia,Peru, Panama, Mexico,Arus-Indonesië enz. enz. Hoe hoger de koffieplant groeit, des te beter de koffie. Na 2000 meter boven de zeespiegel wordt het te koud om koffie te vebouwen.

Op de koffieplantages viel heel veel aan te merken. Toch gaat dat steeds beter.
Slechte arbeidsomstandigheden en te lage prijzen/lonen voor de boeren, ondeskundigheid op bijvoorbeeld het overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Momenteel wordt er bewust gekozen om rechtstreeks van plantages koffie te kopen. Daardoor word teen duurzame relatie opgebouwd met de koffieboeren. Ze krijgen de mogelijkheid om hun kennis te vergroten over goede landbouwtechnieken, waarbij zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van water, energie, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De wereldmarkt verbetert daardoor.  Redelijke werkijden worden gehanteerd en betere werksomstandigheden Zo krijgen ze een fatsoenlijke huisvesting, gezondheidszorg, schoon drinkwater en scholing voor arbeiders en hun families.
Deze koffieboeren moeten zo voldoen aan de sociaal economische normen en milieucriteria in de internationaal geaccepteerde gedragscode van UTZ CERTIFIED 

 

 

 

 

 

 

Transport.
Jaarlijks worden zo’n 40 miljoen balen, per baal 60 kilo koffiebonen, naar Europa getransformeerd. Een groot deel komt binnen via de havens van Rotterdam en Antwerpen.

De één drinkt koffie de ander thee en anderen alleen water, frisdrank of alcoholische dranken.
Eén ding wil ik hier nog aan toevoegen.

Geniet van en tijdens je kop koffie.
Heel veel mensen kunnen dat op dit moment niet.

Cätty www.graphicat.nl


Written by Catty's Blog

maart 16, 2011 bij 17:52

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: