Catty's Blog

Vormgeving | fotografie | digitale beeldbewerking I video

Contrast

leave a comment »

‘Contrast’.

Leren in arme landen – Mobiel als hulpmiddel – Technologie CES in Las Vegas – Kennis van het Oerwoud.

 

 


 

‘Kennis is macht’, is de slogan van TNO (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek). Leren doen we van jongst af aan. De technologie brengt ons steeds verder. Verder naar wat, de vooruitgang? Ik vergelijk dit met mensen, die leven in het oerwoud. Zij leven anders, hun kennis is anders en van allebei kunnen we veel leren.

Professor Sugra Mitra van de Newcastle University – Engeland – experimenteerde met kinderen en beeldschermen in arme landen zoals India en Bangladesh. Hij liet deze kinderen in groepen zelf uitvinden hoe je met een computer en internet omgaat. Door de samenwerking tussen deze kinderen ontstond een enorme gedrevenheid en verminderde de kloof tussen arm en rijk. Daar waar wij in het westen nog veel van kunnen leren. Controle op de vooruitgang hierop is van belang, waardoor de docent zeer belangrijk blijft. Een vak zoals wiskunde blijft moeilijk te leren via Internet.

Commentaar op deze video, zie YouTube: Kids do like to learn… It’s parents, society, and schools that break them of that desire.

Leren met je mobiel (over een onderzoek in Nederland).

Blijkbaar vinden kinderen het leuk te leren met een mobiel. Daarbij wordt op het beeldscherm voel- en zichtbaar: tekst, bewegend beeld, en geluid. Alles wordt via  de lucht binnengehaald. Een onderzoek heeft aangetoond dat ze zo snel Engelse woorden leren. Een mobiel/apparaat combineert de methode met toegang tot internet en is daarmee het grootste reservoir voor kennis. Nu al bestaat er een smartphone, die het geheugen en de rekenkracht heeft van een kantoor computer.

Zo zullen in de toekomst steeds meer Ipads en laptops/notebooks gebruikt worden op scholen. Door deze moderne aanpak in ­de belevingswereld van de jongeren zullen veel meer en betere prestaties geleverd worden, daar waar we naar toe willen.

Zie dit videofilmpje op YouTube http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U

Steeds meer n­ieuwe technologie.

CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas toont elk jaar ongeveer 20.000 ­nieuwe elektronische apparatuur van pakweg  3000 producenten.

Informatie zal altijd en overal beschikbaar zijn: Ubiquitous Computing (Ubique is Latijn voor overal). Samplen is het beschikbaar maken van informatie van en over de hele wereld, alsof het zuurstof is.

Nog even en we gebruiken alleen nog maar codes voor draadloze digitale bestanden via een database, waar we overal ter wereld de beschikking over hebben.

We gebruiken geen touchscreens meer, maar schermen die onze beweging volgen.

Het opladen van alle apparaten gebeurt dan via een powermat met elektromagnetische golven, waardoor je je batterij weer oplaadt.

Alles wordt flinterdun, energiezuinig met een super scherpe beeldkwaliteit (Oled-schermen).

In de toekomst gebruiken we oprolbaar of opvouwbaar elektronisch papier, dat digitaal van kleur en design kan veranderen. Dat wordt nu al gebruikt in de haute couture.

Via Oled schermen, die flexibel zijn, verwacht men dat die voor nieuwe mobiele telefoons gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook voor kledingwinkels.Wanneer je voor een Oled scherm gaat staan, matcht deze computer je lichaamsmaten met de kleding die in de winkel hangt.

Wanneer RFID tags gebruikt gaan worden in levensmiddelen weet je straks exact waar het product vandaan komt, waar het heeft geleefd of is geteeld, hoe oud het is of hoe en waar het gemaakt is. Van begin tot eindproduct.   – Bron: NRC –

Het oerwoud.

Schitterend en geweldig allemaal die nieuwe technologie?

Toch denk ik gelijk aan de zoektochten van Ray Maers. Je ziet bijvoorbeeld beelden uit de rimboe van Indonesië van de Noalastam. Zij gebruiken de Perang, een soort Machete voor voedsel, water en onderdak. De machete, een hakmes, is in ons land zelfs verboden om die in je bezit te hebben. Zo weten deze mensen dat de watervine, een plant is, die vol zit met water, dat heel gezond is. Het wordt veel gedronken door mannen als ze vijf dagen op jacht zijn. Hij laat zien hoe je de verschillen kunt zien tussen verse of oude sporen van dieren. Door de lichtinval, dat ze van verschillende kanten bekijken, kunnen ze daar heel veel over vertellen. Ze halen honing uit bomen, zonder zich te beschermen, zoals onze imkers dat wel doen. Ondertussen vissen de vrouwen in rivieren en vangen met hun zelf gevlochten fuiken van bananenbladeren, rivierkreeftjes. Samen met maniokbladeren stoppen ze dit in een afgesneden bamboestam met een doorsnede van ongeveer 10cm en roosteren dit boven een vuur. Voor dit vuur maken ze een tondel van bamboe. Hoe ze dat maken is een kunst op zich. Ze eten Durian uit bomen. Van de durian wordt alleen het vruchtvlees gegeten, dat om de zaden heen zit. Het is een rotte eierenlucht. Ik kan over deze lucht meepraten, maar ik ben dan ook westers en totaal ander voedsel gewend. Van de sagopalm en de vezels van de kokosnoot met kokend water, kunnen ze zetmeel maken. Van vier sagopalmen kan een gezin van vier personen een heel jaar eten. Ze eten de inhoud van palmrupsen, die ze openbreken als garnalen. Van de sapaniboom worden lendendoeken gemaakt. Wanneer de mannen thuiskomen van hun jacht zonder voedsel, gaan de mensen dansen met elkaar rond een vuur. Dansen en bidden/hopen op betere tijden.

Dit alles is overgeleverd van generatie op generatie en het is helemaal geweldig dat Ray Maers zulke dingen weet vast te leggen. Het is te vinden is op YouTube, ‘het internet’. Zoals hij zelf zegt: het is universitair niveau, wat deze mensen allemaal kunnen in de oerwouden van zo’n land. Iets wat totaal verloren gaat als zij zich ook bij onze westerse samenleving zouden mengen.


 

You Tube Spice Islands (Indonesië) Ray Mears

http://www.youtube.com/watch?v=EVaW9glEOhQ

http://www.youtube.com/watch?v=dyUq6_ROx80

http://www.youtube.com/watch?v=QOas_f8D-Zg

 

Cätty www.graphicat.nl

 

 

 

Written by Catty's Blog

januari 27, 2011 bij 09:41

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: